neděle 27. října 2013

Little Big Details Part II.

Zdravim vas ze Sydney,

Dnesni prispevek bude bez interpunkce, protoze pisu na skolnim pocitaci a opravdu se mi nechce nastavovat cestina :) Prave sedim ve skole a vyuzivam hodinu volna mezi skolou a praci k pridani dalsich zajimavych rozdilu mezi Australii a zbytkem sveta. Kuba krasne popsal nase prvotni kulturni soky a ja pridam jen neco malo, ackoli oba verime, ze dalsi Little Big Details objevime casem.

Cely tento clanek se bude venovat vicemene divnym lidem at uz ve spatnem ci dobrem slova smyslu.

1. Bezdomovci pred Apple store
Jak jsme se jiz nekolikrat zminovali, internet a pripojeni k nemu je tady necekane komplikovane a najit neco jako free wifi je temer nadlidsky vykon. Od prvniho dne, co jsme se nastehovali na Bondi Junction, nas zarazelo, kolik lidi sedi, stoji nebo lezi pred Apple storem. Puvodne jsme si rikali, ze to jsou bezdomovci, ale po blizsim prozkoumani jsme zjistili, ze kazdy z bezdomovcu ma iPhone, iPad nebo MacBook a travi svuj cas pred Applem jenom proto, ze je tam free wifi. Pro ilustraci jsem musela poridit fotku, protoze to zjisteni nas opravdu pobavilo. 


2. Deti na voditku
Dalsi vec, ktera nas nechala stat na ulici s pusou dokoran byla maminka s ditetem na voditku. Dite melo na sobe ksiry asi stejne velikosti, jakou jsem vybirala pro Dexika a system byl uplne stejny, dokud jde dite sporadane ma narok na osobni prostor, jakmile se rozbehne nevyzadanym smerem maminka si ho pritahne k noze.. a jak to hezky funguje!

3. Mistni Beach Culture
Poloha Sydney je naprosto idealni, je na vychodnim pobrezi Australie a ve meste je vice nez 300 slunecnych dnu v roce. S krasnym pocasim jsou spojene plaze, kterych je v Sydney nespocet a k plazim se poji tzv. Beach culture (= plazova kultura). To ve zkratce znamena, ze na ulici potkate nadmerne mnoztvi extremne svalnatych muzu, ovsem nejmin u poloviny to bohuzel vypada neprirozene a muzou za to steroidy, dale je tu extremni mnoztvi lidi s tetovanim a slecen bez sebekritiky, ale ty najdeme i v zemich bez plazove kultury, takze to neni takovy sok. :)

4. Salony "krasy" na ulici
Pokud mate v planu udrzovat sve telo v souladu s plazovou modou, muzete zajit do jednoho z tisice salonu, ktere nabizeji manikuru, pedikuru, depilaci a dalsi zkraslovaci procesy. Kuriozni je, ze tyto salony jsou vetsinou uprostred hlavnich ulic a vidite dovnitr prosklenou vylohou, kresla pro zakaznice jsou jedno vedle druheho a pracovite asiatky depiluji v primem prenosu jednu nohu za druhou.. 

Tady mate fotku pro predstavu, ale fotka tentokrat neni moje.



5. Priroda
Parky, travniky, palmy, obrovske stromy najdete v Sydney opravdu vsude a je to uzasne, kdyz zrovna nezuri pozary okolo Sydney, vzduch ve meste je opravdu cisty a prijemny. Navic je tu extremni mnozstvi bezeckych tras a venkovnich posiloven a my se tise stydime, ze jsme jeste nezacali behat, ale nas cas se blizi.
Jedna z kuriozit ohledne prirody je instalace travniku, sla jsem jednou rano do skoly podel zahonu hliny, pri ceste na obed jsem si vsimla, ze vedle zahonu lezi srolovany travnik, ktery ceka na sve umisteni a o hodinu pozdeji uz byl travnim na svem miste, a vypadal, jako ze tam patri odjakziva. :)

6. No worries
Odpoved temer na vsechno v Sydney je: No Worries (neco jako netrap se tim, bez obav,...). Da se to pouzit v mnoha situacich a vystihuje to mistni naladu. Nepotkate tady moc lidi kteri neustale spechaji, maji kruhy pod ocima a vypadaji naprosto deprimovane, ne ze by tu nebyli, jenom je tu opravdu vice duvodu k dobre nalade, pocasi je krasne, na plaz je to kousek a vyplata prichazi kazdy tyden! 

Jeden priklad, ktery vystihuje mistni atmosferu jsme zaznamenali v autobuse cestou z centra domu. Sedeli jsme v predni casti autobusu a najednou nekdo v zadni casti zacal zpivat italskou operni arii, ocividne to byl pan, ktery toho vypil asi vic, nez je zdravo, ale nase reakce byla typicky ceska (jezisi, co to je??) ale k nasemu prekvapeni pan dozpival, postavil se a cely autobus mu nadsene zatleskal.. a jak se muzete po takovem zazitku nesmat?

To je ode me dneska vsechno, Kubik vam urcite neco prida, ale je pracovne vytizeny, tak uvidime kdy se k tomu dostane. Uzivejte si statni svatek a NO WORRIES!!!

Lenda



4 komentáře:

  1. trochu toho optimismu bychom tu potřebovali zvlášť teď nainstalovat jak ten trávník:)..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to jednoduché uprostřed podzimu, ale určitě se tam taky najde spousta důvodů k optimismu (pálava u pavouka, nakládaný hermelín,....) :))

      Vymazat
  2. Děti na vodítku jsou i u nás...teda aspon v Liberci je jich dost. Čekal jsem, že v Austrálii budou na vodítku rodiče :D

    OdpovědětVymazat