pondělí 14. října 2013

Little-big details part I.

Ahoj rodinko a přátelé!
Moje drahá polovička mě již týden terorizuje, trápí hlady, nutí mě umývat nádobí, čte mi únavné příspěvky z FaceBooku a  novinky z české politické scény. Proč mě takto trápí? Údajně proto, protože jsem již dva týdny nic nenapsal na blog!
Mobilizuji tedy veškeré své síly a Leničce se stavím na odpor tím, že na blog píšu! Chlap musí mít vždy poslední slovo! Historie se nemusí zajímat o to, že to poslední slovo je vždy „ano miláčku“.

Každý den zažíváme nové dobrodružství a poznáváme pro nás doposud nepoznané. 
Ze strachu, že po několika měsících života v Sydney, nám tyto zvláštnosti přijdou všední, jsme s Leničkou začali psát seznam. Je to seznam věcí, které nás zaujali, pobavili a překvapili. 

Tento dlouho slibovaný příspěvek se zaměří právě na tento seznam, na tyto malé/velké rozdíly našich kultur, konkrétně české a australské kultury. 
Nenechte se však zmýlit, pojmem Australská kultura! Sydney, to je kulturní salát namíchaný z plodů sesbíraných po celém světě. 
Ingredience na výrobu multikulturního Sydney: 

40% Východní Asie 
zkontrolujte datum výroby, všichni vypadají stejně! Jediný způsob jak poznat rozdíl mezi desetiletým a padesátiletým je ten, že ten první nemá občanku. Jsou velice pracovití a navzdory jejich velice špatné angličtině na ně narazíte naprosto všude. 100% italská pizza se 100% Korejským personálem je na denním pořádku. Když zavoláte na zákaznickou linku a narazíte na Asiatku, můžete si po zbytek dne vzít volno. Než se vám podaří synchronizovat jazyk natolik, že ona pochopí co po ní chcete a vy pochopíte co vám ona dobrotivá slečna odpovídá, už ani nevíte proč jim voláte.

20% Zbytek Asie
Indové tu vládnou informatice a telekomunikaci. Pracují tvrdě a kvalitně, prostě k vzteku. 
Turci jsou většinou zalezlí ve svých barech a restauracích kde vládnou svým temným jazykem a nutí spanilé evropské slečny obsluhovat v jejich restauracích (reference na Leničku☺)

15% Jihoameričanů 
To jsou ti co všude hovoří velice nahlas, pohybují se ve smečkách, ve dne v noci paří a zásadně nikdy a nikde nepracují.

10% Angličanů
Učitelé jazykových kurzů na školách kteří prohrávají bitvu s asijskou pseudo-angličtinou. Původně špióni královny kteří podlehli žluté horečce, oženili se s Asijskou dívkou a teď pod pohrůžkou smrti nesmějí vkročit na břehy domovské Evropy.

5% Slovanů
Nezaměnitelně krásné slovanské dívky, které potkáváte na ulicích zapálené do rozhovoru s kamarádkou, rozdávající slova jako vůl a kráva napravo-nalevo. Slované mají po celém Sydney pověst jako velice šikovní a tvrdě pracující zaměstnanci, což nás velice potěšilo a tak trochu i překvapilo.

5% Germánů 
Ti sem jezdí na prázdniny a na jazykové kurzy. Pohodoví požitkáři kteří si vesměs libují, že doma je to stejně lepší.

4% Australanů a 1% Aboriginců
Ohrožené plemeno! Až nějaké potkáme, napíšeme sem víc! Za týden se na ně chystáme do zoo...

Jak je z úvodu vidno, zdejší kulturní zvyklosti jsou spíše referencí na pavučinu celého lidstva. Tento kulturní salát kterým se tu denně stravujeme nám sakra chutná! Chtěli jsme poznat kus světa, ale nikdy nás nenapadlo, že se celý svět vejde do jednoho desetimiliónového městečka☺ 

1. Plat každý týden
Ano, země snů! Pracovní týden má 40 hodin a vaše odměna v podobě těžce vydřených dolárků vám chodí každý týden! Tento systém funguje naprosto skvěle. Odpadá věčné dopočítávání hodin v měsíci. Máte přehled o svém týdenním výdělku a nečekáte celý měsíc na výplatu. 

2. Nájem každý týden
No, tohle už tak super není☺ Z toho koláče co dostanete v pátek v práci musíte každý týden značnou část dát k ochutnání vašemu panu domácímu. Na houby? To teda!

3. Doprava
Metro tu neexistuje. Pro zdejší je to vlak, co jezdí v tunelu. Relativně spolehlivé, rychlé, ale musíte si za to zaplatit. 
Autobusy nám prvních pár týdnů naháněly strach, ale teď je to náš oblíbený dopravní prostředek. 
Co nás strašilo? Je tu mix autobusů, kdy někde lze koupit lístek v busu a jindy to zase nejde. A aby toho nebylo málo, musíte koukat jako ostříž, protože vám na zastávce bus zastaví pouze tehdy, když si ho stopnete! Takže nasadit brejle a připravit palec ☺ A ano, bus vám zastaví jen na zastávce, když si předem stisknete tlačítko stop, což může být problém když jste na zastávce nebo v ulici nikdy předtím nebyli.
Ferry (loď) je nejrychlejší způsob, jak překonat vzdálenosti mezi jednotlivými poloostrovy na kterých se Sydney rozprostírá. Dnes jsme byli lodičkou na Manly. Žijeme ve městě kde jedním z hlavních hromadných dopravních prostředků je loď a trvalo nám měsíc než jsme si našli na cestu čas! Hanba nám!
Monorail (jedokolejka) – ještě do nedávna Sydney poskytovalo tento způsob dopravy, ale k naší smůle bylo před pár měsíci zrušeno. Stále nevíme proč, ale po jednokolejkách visících nad budovami je nyní jen pár pozůstatků v podobě kolejí mezi paneláky. Je to škoda, každý příznivec hry Transoprt tycoon deluxe by měl jednokolejku alespoň jednou v životě vyzkoušet!

4. Alkohol
S alkoholem tu zatím nemáme příliš moc zkušeností. Mě to moc nevadí, ale Lenička si nervózně okusuje nehty a včera vypila prostředek proti komárům. Většina míst tu má zákaz konzumace alkoholu, což nás Čechy trochu šokuje. Nesmí se s ním na pláže, do vody a na většinu veřejných míst. Na druhou stranu tu spousta obchodů zvaných „Liquor store“ kde se to tekutými dobrotami jen blyští. Minulý týden jsme oslavili mou první výplatu nákupem v jednom z těchto dedikovaných obchůdku nákupem bedny mexického piva Corona. Když jsme bednu nesli domů, protijedoucí auta na nás troubila. Oba nás pobavilo když jedno z aut které čekalo na semaforu otevřelo kufr a jeho osazenstvo nám z okénka nabízelo štědrou pomoc. 

5. Internet
Špatenka.
Už jsem se o tomto rozepsal v jednom předchozím příspěvku a stále si za svým názorem stojím. Teď máme internet doma, juchů. Teče to rychlostí laku na parkety a pan domácí za tu hrůzu chce $140 jednorázově a $10 za týden! 

6. Chůze po levé straně
Tohle pochopit nám chvíli trvalo. Nejen že tu jezdí auta nalevo, tady se dokonce i chodí nalevo. Možná o tom pořádně ani nevíte, nebo alespoň já jsem si to doposud neuvědomoval, ale u nás se chodci podvědomě drží na pravé straně. Tady je to naopak! Po týdnu chůze proti proudu nám došlo že je něco špatně, už do nás lidé tolik nestrkají... A to samé platí na eskalátoru! Stát vlevo! Chodit vpravo. A na semaforech! Je to jako škrábat se pravou rukou na levém uchu. 

7. Kult kafe
Austrálie žije kafem! Jestli máte rádi kafe, tohle si zamilujete. Ráno kráčíte ulicemi a z každé malé restaurace a kavárničky cítíte vůni čerstvé kávy. Všude mají tyhle obrovské potvory které vyrábějí to nejlepší kafe na světě. Není ráno kdy bych si tenhle rituál nechal ujít. Ať už v parku s knihou, nebo alespoň cestou v metru, zdejší káva je ranní mana. Mletá káva tu neexistuje, to je barbarství a ani se nedá koupit! Káva musí být čerstvě umleta a umně presována obludou velikosti ledničky. Skutečně se vyplatí ráno si přivstat – snídaně a ranní káva tu mají naprosto jedinečnou atmosféru. 

8. Kokrouč a opossum
O tomto domácím mazlovi jsem už také psal. Jsou to nechutný malý mrchy, ale zdá se nejsou tak hloupí jak se zdá – ani kokrouč není takový idiot, aby bez bot vstoupil na koberec u nás doma... Tuhle jsem jednoho v noci vyrušil v kuchyni. Dopřával si koupel ve dřezu. Dalo mi to pár minut než jsem ho spláchnul. Byl velikosti malíčku na ruce, držel se skutečně dobře.
Opossum (vačice) je náš domácí mazel číslo jedna. Jednou nás vyděsil při pozdním návratu z města – číhal na nás na plotě a drze si nás prohlížel. Vůbec se nás nebál, což nás k smrti vyděsilo. Ale ve čtvrtek jsme ho potkali při nočním věšením prádla. Celkem pěkně jsme si s ním pokecal.

9. Kuřáci a cigarety
Cigarety jsou strašidelně drahý a strašidelně ošklivý!
Na cigaretách jsou fotky rakovin jazyků, žlutých očních bělm a různý další hrůzy! Cena je šílená téměř nikdo tu nekouří! Jen turisti☺
Je to příjemná změna sedět na obědě či večeři a nemračit se na kuřáky – žádní tu nejsou!

S těmito devíti drobnostmi se s vámi dnes loučím a můžete se těšit na pokračování od Leničky! Dobrou noc!

Žádné komentáře:

Okomentovat