středa 3. prosince 2014

Pozdrav z Bali

Ahoj věrní čtenáři,


delší dobu jsme se k blogu nedostali, ale slíbila jsem si, že vám předám alespoň krátké info o naší dovolené na Bali, která byla 7 dní dlouhá a naprosto parádní.

Od posledního příspěvku na blogu uběhly už skoro 3 měsíce, tak alespoň shrnu, jak jsme se měli před odjezdem na Bali a zbytek popíšu v novém příspěvku.

Rozhodli jsme se, že si zadloužíme odměnu za tvrdou práci ve škole a v práci. Kuba veleúspěšně absolvoval první semestr školy a dokonce se zařadil mezi nejlepší studenty na škole (čemuž rozhodně nikdo z jeho kamarádů neuvěří :-)). Oba jsme toho měli hodně a navíc jsme protrpěli ošklivé zimní měsíce a potřebovali jsme nutně dobít baterky. Tak jsem se pustila do průzkumu, co je odtud nejblíž, levné a hlavně, kde v říjnu není období dešťů, což nakonec dost zúžilo výběr a rozhodli jsme se pro celoročně krásné počasí na Bali. Koupili jsme letenky a domluvili jsme se s kamarádkou, která zrovna cestovala po Asii, že se tam sejdeme.

Po pročtení průvodce a vyslechnutí nejrůznějších typů jsme přijeli na místo bez zamluveného ubytování i dopravy a všechno jsme řešili až na místě, ale musím říct, že to bylo naprosto ideální, mohli jsme si přizpůsobit program podle sebe, nic nás časově netlačilo a užili jsme si opravdu od každého trochu - sluníčko a pláže, jízda na pekelném stroji v pekelné dopravě, kávová plantáž, rýžová pole, vodní skůtr, chrámy a kultura a v neposlední řadě opice všude!

Tady vkládám dvě zprávy, které posílal Kuba domů a tak hezky to popsal, že to sem nebudu znovu přepisovat :)

Email č. 1:

Ahoj rodinko!❤️
Posilame srdecne pozdravy z Bali!
Mame se moc fajn,jen tu nemame pristup na sit,tak nemuzeme volat a smskovat.
Uzivame si paradni dovolenou,jen jsme se behem prvniho dnu spalili jak rajcatka! Je tu jeste vetsi teplo nez v Sydney!
Ted jsme v Kute a za par hodin se presouvame 100km na sever do Ubudu. Kuta je proslavena plazema a nocnim zivotem-dva artikly ktere jsme si doslova prozili na vlastni kuzi. V Ubudu nas cekaji ryzova pole, kavove plantaze, aktivni sopka a hinduisticke chramy!

Uz se tesime az sdelime vsechny zazitky,

Email č. 2:
Ahoj rodinko!
Tak vam posilame posledni zpravu z krasne dovolene na Bali. 
Minula zprava obsahovala kratke info ohledne nasi migrace na jih do Ungasanu. Kdyz se podivate na mapu bali, muzete sledovat jak jsme si to tu pekne behem tech osmi dnu procestovali. Zacali jsme v mestecku Kuta, pak se vydali na sever do mesta Ubud. Tam jsme se podivali az k sopce Batur a ted se nachazime na samotnem jihu Bali pobliz mesta Nirmala. 

Cesta do Ungasanu se nam povedla na jednicku. Po sbaleni vsech nasich veci jsme vysli do mesta odhodlani sehnat si dopravu k letisti ci do Kuty, coz je tak na puli cesty. Pak sehnat dalsiho ridice do Ungasanu. Ani jsme jeste nevysli z naseho hotelu, uz se k nam druzila macata Bali "mama" a hnala nas do dalsiho hotelu. "Ne, diky, nechceme. A co sarong? Ne diky, nechceme… A co chcete? Schanime ridice. Mam, taky, kam chcete…?"

A uz jsme jeli:))

Hotel na jihu "surf house" je v drzeni particky cechu, ale to jsme se dozvedeli az po prijezdu. Ani nas pak uz moc neprekvapilo ze zdejsi osazenstvo je tvoreno 80% ceskymi navstevniky. Ale na hotelu travime jen noci, tak jsme se nenechali hlasitymi a prisprostlymi krajany otravit. 


Rutinu uz mame zajetou:

1. Hodit veci na pokoj, 
2. Namazat, 
3. Pujcit motorku,
4. Jet na plaz,
5. Dat si kokos!

Na nejblizsi plaz "Bali cliff" to tu mame necele 2km. Na vrcholu utesu parkoviste, a pak cca 300 metru sesup dolu po schodech rovnou na plaz. Spolecnost nam delaji opice:) Vecere v Nirmale v Muslimske restauraci, cestou domu nakoupit zdejsi pivo “Bintang” a smazene banany a hura do postele.


Druhy den jsme se vydali na pruzkum severni casti jizniho cipu Bali - kralovstvi rybich trhu v "Jimbaran Bay". Plaz nema smysl popisovat, nenasli jsme tu plaz ktera by Bali delala ostudu. Co stoji za zminku jsou restaurace v okoli trhu ktere nabizeji siroky vyber z daru more. Davame si grilovany morsky udel v podobe nekolika chodu, kde naprosty vrchol predstavoval krab, humr,  chobotnicky a krevety!

Dalsi zastavka je vychod jizniho vybezku v "Nusa Dua". Soukrome plaze, neskutecne teply Indicky ocean a bombardovani UV paprsky nas provazeji po zbytek dne az k zaveru v podobe pizzy v "Casa Asia". Lenicka si objednava masaz na nasledujici den a konec dne se nese v klasickem tempu s kamaradem "Bintangem" v ruce.

Posledni cely den, tedy vcerejsek byl miren na zapad kde se nachazi chram na vrcholu utesu v "Uluwatu". Opice, turisti a vlny nekonecneho oceanu ktere se tristi stovky metru pod nasima nohama. Dalsi zastavka je magicka zatoka jak vystrizena z pribehu o piratech. Po prekonani pristupove cesty necesty kdy se musime prodirat slumem a tesnym jeskynnim systemem se nachazime v raji. Azurove more, bila plaz, vlny a za zady vysoky utes. To je Bali v kostce- obcas musime prekonat neprijemne prekazky at uz v podobe prirody, turistu ci zdejsiho obyvatelsta abychom nasli neco, co nam uplne vyrazi dech. Cestou na masaz se zastavime na plazi "Padang Padang" a pak s vetrem o zavod na Leniccinu schuzku s maserkou. Po hodinovem lamani kosti a napravovanim tela do uhlu ktere zamyslela matka priroda frcime na symbolicky prvni a vlastne i posledni zapad slunce na Bali!

Tady jeste par ilustracnich obrazku z nasi krasne dovolene
Babka na pláži v Kutě nejdřív nabídla mango a ananas a pak nás pěkně obrala, ale dokázali byste smlouvat s takovouhle drobnou babičkou? Aneb marketing na Bali -  nejlíp prodají děti a staré paní!

Tady je klasický příklad dopravy na Bali, na motorce se jezdí naprosto všude, nevadí chodník, jednosměrka nebo to, že má rodina 5 členů a nejmenší je novorozenec, všichni jezdí na motorce (na jedné)

Melounový džus, aneb moje předsevzetí dát si minimálně jeden čersvý ovocný džus denně jsem splnila na jedničku, Mangový džus vede!

Opičák v Monkey Forestu v Ubudu

A turisti, kteří si nedali říct a stejně je krmili.

Že jo, Kubo!

Tři opice v Monkey forest při západu slunce (s kamarádkou Evžou) 

Tradiční balinéský taneček kečak

Rýžová pole

Spící cibetka!

Pražím kávu (spíš jí pálím a pak se nedá pít:-))

Sopka Batur

Tvrdá práce místních

To je náš pekelný stroj

motorkáři

Kuba, Bintang a knedlíčková polévka :)

Jeden kokos, prosím!

Nejlepší osvěžení v tom vedru.

Je libo čerstvě vylovené plody moře? 

Sarongy v chrámu Uluwatu

trocha jógy na Uluwatu beach

Západ slunce na pláži Balangan



A to je od nás z Bali asi vše!


Žádné komentáře:

Okomentovat